Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
nog
dagen
uur
min
Matexi Award

Recreatiegebied voor jong & oud

In 2017 koos een vriendengroep jongeren om zich aan “trottinet acrobatie” te wagen. Hun oefenplaats bleek snel problematisch. De buurtbewoners maakten zich zorgen over de veiligheid, vooral door het nabije drukke en gevaarlijke verkeer. Ze sloegen de handen in elkaar en startten een campagne om deze jongeren een aangepaste en plezante oefenzone te bezorgen.
Recreatiegebied voor jong & oud
Met ruim 150 medestanders trokken ze naar het gemeentebestuur van Leuze. Met succes. De schepen van jeugd ging in gesprek met de jongeren. Maar de nodige investering van 80 000 euro was niet in de begroting voorzien. Dit slechte nieuws stimuleerde de koppigheid van de initiatiefnemers. Waarom zouden ze niet zelf een speelzone ontwikkelen? Op maat van de eigen buurt en als antwoord op de recreatievragen van veel inwoners. De buurtbewoners kozen bewust voor een sterk participatieve aanpak, in elke fase van de planning.
Naast de jonge mensen kregen andere groepen ook volop de kans om hun verwachtingen te uiten. Daarbij zou de acrobatie met trottinettes mooi aansluiten op petanque, een kleuterhoek en groene zone. Gelukkig vonden de initiatiefnemers deskundige begeleiding van specialisten in speel- en recreatieruimtes. Want de buurt wenste een speelruimte die voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen. Tussen 8 en 14 juli organiseert de buurt een feestelijk bouwfestival. Iedereen kan er, naar eigen vermogen, de handen uit de mouwen steken. Natuurlijk in een concept waar het nuttige aan het aangename wordt gekoppeld: lekker eten en drinken, openluchtbioskoop na het harde werk, een gelegenheidsconcertje… Het cultuurcentrum bood zich aan als bondgenoot voor het artistieke programma.
Dit project bewijst dat een koppige, daadkrachtige en vooral creatieve buurt ook zonder veel overheidssteun, toch zijn plannen kan realiseren. Volharding, niet versagen wordt in Tourpes gekoppeld aan een zoektocht naar medestanders. De bewoners slaan hun slag, ze zullen hun plan realiseren. Tegelijkertijd vinden vele en diverse mensen elkaar in een heel concrete verwezenlijking. Het nieuwe speelplein wordt daarom zoveel meer dan een oefenzone voor acrobaten op trottinet. Nu al vormt het een zichtbaar bewijs van duurzame samenwerking en samen sterk.