In 2019 dienden een 100-tal particulieren en lokale besturen een project in. Matexi beloonde 5 initiatieven met een mooie geldsom.
Lokale besturen
TV Kortenaken
Publieksprijs - 2019
Het gemeentebestuur gaf dit project alle kansen, de seniorenambtenaar coördineerde maar vond volop steun bij zowat alle sectoren: cultuur, sport en jeugd. Misschien het begin van een lange traditie in Kortenaken. In elk geval een verhaal met pit dat de jury overtuigend verleidde.
Het stadsbestuur investeert hier heel duidelijk en succesvol in beter samen-leven, meer samen-genieten en vooral ontmoeten en elkaar als medebewoners ontdekken. Deze overtuigende combinatie charmeerde de jury sterk.
In Ham vond men een succesvolle formule om vele diensten en mogelijkheden te presenteren aan heel uiteenlopende mensen, die er een spannende panna-competitie bovenop krijgen. Of is het vice versa? Een concept dat in z’n eenvoud naar meervoud leidt. Meer dan voldoende om de jury tot een selectie te brengen.
De combinatie tussen speelsheid en creativiteit, fierheid en zelfrelativering overtuigde de jury. Wellicht inspireert Lazuur andere steden om deze stokoude traditie opnieuw springlevend te maken.
Onderstaande projecten werden genomineerd maar haalden het nét niet. Toch verdienen deze buurtverbindende initiatieven een eervolle vermelding.
100% Genks
Het project 100% Genks stimuleert alle buurten in de multiculturele stad om zichzelf in korte filmpjes voor te stellen. Of het nu gaat over gewone of bijzondere gebeurtenissen, het doet er niet toe. Want allemaal vertellen de buurten verhalen van samen-leven, burencontacten, dialoog en gemeenschapsopbouw.
Vignoble associatif de Genval
Al in 2011 plantten buurtbewoners een wijngaard in de tuin van een oude villa, eigendom van het gemeentebestuur, die de grond ter beschikking stelt. In het weekend vinden ze elkaar bij het onderhoud van de ranken, het oogsten van de druiven en het maken van de wijn. De wijngaard groeide uit tot een plaats van ontmoeting en educatie.
Wereldcafés
Met de Wereldcafés mikken de buurtbewoners van het burgerinitiatief Wijkacademie op actieve dialoog. Want als buren met en over elkaar babbelen, worden snel gemeenschappelijke noden duidelijk. Jongeren, ouderen en gezinnen vinden elkaar letterlijk rond de tafel. De buurtbewoners nemen ook acties die hen nauw aan het hart liggen, bv. een benefiet voor Artsen zonder Grenzen.
Wereldkeuken
Chiro Lore is actief op het Antwerpse Zuid, een levendige interculturele buurt. Heel wat jeugd van diverse etnisch-culturele afkomst vindt zijn weg naar deze jeugdbeweging. Het is op deze diversiteit dat de leiding inspeelt met het initiatief “Wereldkeuken”.
ZIN – ZorgInformatieNetwerk
Geïnspireerd op de BuurtInformatieNetwerken onstond ZIN, een informatienetwerk met een sociale en vooral solidaire doelstelling.