Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
nog
dagen
uur
min
Matexi Award

Tv kijken, live on stage

Ludiek initiatief
Elk jaar, in november, organiseert de seniorenraad van de gemeente Kortenaken een seniorenweek vol sport, plezier en ontspanning. Voor de tiende editie in 2018 mocht het iets specialer zijn en besloot de raad de favoriete hobby van veel senioren – tv kijken – ludiek aan te pakken. “Een bevraging bij onze senioren over hun favoriete tijdverdrijf, leerde dat ze vooral graag tv kijken”, vertelt OCMW-medewerker Tina Luyckx. “We vroegen ons af hoe we van die nogal eenzame bezigheid een verbindende activiteit konden maken. Zo groeide het idee om enkele populaire tv-programma’s live on stage te brengen en was het concept ‘TV Kortenaken’ geboren.”
Tv kijken, live on stage
Overdonderend succes
Wat begon als een ludiek idee, groeide snel uit tot een groot succes. “Vanuit verschillende hoeken kregen we meteen positieve reacties. Veel vrijwilligers wilden graag hun steentje bijdragen. Het jeugdorkest van Hoeleden bijvoorbeeld was het huisorkest van dienst bij onder andere de Notenclub en de plaatselijke toneelvereniging speelde reclamespots na. Zelfs onze burgemeester en pastoor waren bereid om mee te spelen in ‘De Slimste Mens van Kortenaken’!”

Samenwerking tussen diverse groepen en mensen
Dat dit oorspronkelijke senioreninitiatief veranderde in een creatief project waarbij mensen van allerlei slag betrokken werden, overtuigde de jury om TV Kortenaken de tweede prijs in de categorie lokale besturen te geven. Dat nieuws kwam voor de seniorenraad als een complete verrassing. “In het begin twijfelden we zelfs om deel te nemen”, zegt Tina. “Maar omdat het een vrij uniek project was, besloten we om het toch in te dienen vanuit de idee ‘we zien wel wat het geeft’. We waren dan ook enorm vereerd met de prijs! Wat een fijne erkenning voor de vele uren die de vrijwilligers en senioren erin staken.”
Seniorenweek 2020
Ook dit jaar vindt de seniorenweek in Kortenaken plaats, van 16 tot 22 november. “De seniorenweek is een echt begrip geworden in onze gemeente. Kleinkinderen weten al dat ze die week niet te veel op oma of opa moeten rekenen” lacht Tina. “Het geld van de Matexi Awards investeren we volledig in de seniorenweek. Dit jaar organiseren we onder andere een wellnessmiddag. Die dag leggen we onze senioren eens goed in de watten. Ze kunnen zich laten schminken, masseren, kappen... of een workshop volgen over bijvoorbeeld zelfzorg of smartphonegebruik. We hopen net zoals andere jaren een 6 à 700-tal senioren te verwelkomen die week.”